A rostos ételek segítik az emésztést. Rostban gazdag ételek rendszeres fogyasztásával és elegendő folyadék ivásával nemcsak emésztőrendszere egészségét tudja megőrizni, hanem meg tudja előzni a székrekedés, valamint az aranyér kialakulását is.
Ez azonban még nem minden.
Rostos étrend követésekor érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, lehetőleg nyersen. Sok rostot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksütemények is.
A bőséges zöldség és gyümölcsfogyasztással együtt érdemes naponta 2-2,5 liter vizet is meginni. Azért, mert az emészthetetlen növényi rostok a víz megkötésével teszik híggá a székletet. Ezért is tud az elfogyasztott táplálék jól felszívódni a vékonybélben. Egészséges táplálkozáskor az elfogyasztott ételek viszonylag gyorsan végighaladnak a bélcsatornán, és az emészthetetlen salakanyagok fájdalom és erőlködés nélkül kiürülnek.
A bélrendszerben vízzel felduzzasztott rostanyagok megfelelő emészthetetlen tömeget adnak a bélben megemészthetetlen salakanyagoknak. Ez a tömeg megfelelő mozgásra készteti a bélrendszert. A beleknek ez a mozgása is segíti az emésztést, a székrekedés elkerülését.
Nem véletlenül beszélünk a rostos ételek fogyasztásának fontosságáról az emésztés megkönnyítésében. Egy felnőttnek naponta 3 dkg rostot kellene fogyasztani legalább. A gyerekeknek természetesen kevesebb is elég a jó emésztéshez. Kisgyereknél, 5 éves kor alatt ennek a fele is bőségesen elég. 10-14 éves korban legalább 2 dkg rostra van szükség naponta.
A napi rostbevitel azonban ennél jóval kevesebb. A legtöbb ember ennek a szükséges rosttartalomnak a felét sem fogyasztja el.
Az egészségtelen táplálkozás helyett rostban gazdag étrendre való áttéréssel meg tudja szüntetni kezdődő emésztési problémáit, és vissza tudja szerezni immunrendszere erősségét is.
Ezért fontos lenne, hogy az értékes növényi rostokat tartalmazó friss gyümölcsök és zöldségek, hüvelyes zöldségek és teljes kiőrlésű péksütemények változatos összetételű, mindennapi fogyasztásával elegendő rostanyag jusson a bélrendszerbe. A rostokban gazdag ételek mindennapi fogyasztása pedig legalább napi 2 liter víz ivásával tudja igazán segíteni emésztése jó működését.
A rostos étrendre való áttérésnél figyeljen oda a fokozatosságra. Azért fontos a fokozatosság, hogy szervezetének legyen ideje hozzászokni a megváltozott, több növényi rostot tartalmazó étrendhez.
A rostos étrend sok friss zöldség és gyümölcs változatos fogyasztását tartalmazza lehetőleg nyersen. Érdemes még rendszeresen hüvelyes zöldségekből készült ételeket is fogyasztani, mert nemcsak magas rosttartalmukkal, hanem fehérje és lassan lebomló szénhidráttartalmukkal is hasznos tápanyagok, és segítik az emésztést. Nézzük részletesen a sok rostot tartalmazó ételeket.
A zöldségeket érdemes nyersen fogyasztani, mert főzés közben vitamin és ásványi anyag tartalmuk jelentős részét, akár 50%-át is elveszíthetik. Ezzel szemben viszont nyersen vagy salátaként fogyasztva teljes mértékben hasznosulni tudnak a vitaminok és ásványi anyagok is a vékonybélben felszívódva. A zöldségek nyersen való fogyasztásakor nemcsak a sok növényi rost segíti az emésztését.
Sok növényi rost található a spenótban, sóskában, a leveles salátában, a káposztafélékben, a brokkoliban, a karfiolban, a kelbimbóban, a kelkáposztában és a karalábéban. Rostban gazdag zöldség a sárgarépa, a petrezselyem és a zeller is. Sok rostot tartalmaz a cékla, a paradicsom, az uborka és a retek is. Megkönnyítik az emésztést magas rosttartalmukkal.
Télen nem olcsó a friss zöldség, ezért ilyenkor érdemes savanyú káposztát nagyobb mennyiségben fogyasztani rendszeresen. A savanyú káposztának nemcsak a rosttartalma, hanem magas C-vitamin tartalma is segíti az emésztést és erősíti az immunrendszerét.
Rostban gazdag gyümölcsök a bogyós gyümölcsök. Az eper, a málna, a szeder és a ribizli kimagasló rosttartartalommal rendelkeznek, ezért az emésztés megkönnyítésére érdemes enni. Nemcsak ezeket, hanem bármelyik bogyós gyümölcsöt.
A citrom, a narancs, a grépfrút és a kivi nemcsak rosttartalmával, hanem C-vitamin tartalmával is segít az immunrendszer erősítésében, és a szervezet számára káros szabadgyökök megkötésében.
Sok rostot tartalmaz a barack, a sárgadinnye, az alma és a szőlő is. A szilva pedig az egyik legjobb emésztést segítő és székrekedést megelőző gyümölcsünk. Nemcsak nyersen fogyasztva, hanem lekvárként és szilvaléként is segíti az emésztést. Az alma és a körte fogyasztásának is jótékony hatása van az emésztésre.
A finomított fehérlisztből sütött kenyér helyett teljes kiőrlésű búzalisztből, rozslisztből készült kenyeret fogyasszon. A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruknak sokkal nagyobb az emésztést segítő rosttartalma, és sokkal inkább megkönnyítik az emésztését. A finomított fehérliszttel szemben teljes kiőrlésnél a tápanyagok is lassabban szívódnak fel a vékonybélben, és jobban hasznosulnak.
A teljes kiőrlésű gabonaféléknél az őrleményből nem távolítanak el semmit. A gabona összes alkotórésze megmarad. Finomított feldolgozásnál azonban a vitaminokban és rostanyagban gazdag héjat eltávolítják. Emiatt a finomított gabonából készült liszt tartósabb, tovább eláll, azonban élettanilag rendkívül rossz irányban változik meg az összetétele. A leghasznosabb héj eltávolításával kivonják a vitamin és rostdús héjat, és csak a gyorsan felszívódó, ezért meglehetősen egészségtelen szénhidrátot hagyják meg.
A zabpehely fogyasztása is sokkal egészségesebb reggelire, mint a sok fűszert, tartósítószert és adalékanyagokat tartalmazó felvágottak, konzervek és egyéb húskészítmények.
Nagyon egészséges, emésztést segítő teljes kiőrlésű gabona még a barnarizs, a köles, a hajdina, a bulgur és a tönkölybúza is. Teljes kiőrlésnél ezeknek a gabonaféléknek a csirája és a héja is benne marad az őrleményben. Ezért sokkal táplálóbb és egészségesebb élelmiszerek a finomított fehér lisztnél.
Kimagasló rosttartalma miatt a lenmag fogyasztása kifejezetten hasznos az emésztés megkönnyítésére. Magas rosttartalma mellett vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős.
A lenmag mellett a tökmag, a napraforgó magja és a mandula tartalmaz még nagy mennyiségű rostot.
A hüvelyesek, a bab, a zöldborsó, a száraz sárgaborsó és a lencse fogyasztása nemcsak magas rosttartalma, hanem értékes fehérje és szénhidráttartalma miatt is értékes eleme étrendjének.
Kétféle növényi rostot különböztetünk meg.
Ezek a vízben oldódó rostok a tápanyagok felszívódását segítik az emésztés lassításával. Ezek a rostok a zöldségek és gyümölcsök húsában vannak elsősorban pektin formájában. Sok pektint tartalmaz az alma, a birs, az egres és a szilva is.
A növények héjában találhatók. A gyümölcsök héjában és a teljes kiőrlésű gabonafélék őrlésekor a korpa emészthetetlen anyagával a széklet tömegét adja. Ez elősegíti a belek mozgását, és ezért a széklet gyorsabban halad a bélrendszeren át.
A rostos élelmiszereket többet rágjuk, és ezzel is fokozzák a jóllakottság érzetét. A rostban gazdag ételek a belekben haladva megkötik a vizet, és megduzzadnak, ami megtölti a beleket. Emészthetetlen rostanyagukkal növelik a széklet tömegét, és ezzel megkönnyítik a széklet ürítését.
Elősegítik a zsírok elégetését, és ezzel is segítik a fogyást, a plusz kilók leadását. Rostokban gazdag ételek fogyasztásával nemcsak fittebb és karcsúbb, hanem egészségesebb is lesz.
Ezzel elősegítik a vércukorszint egyensúlyban tartását, a cukorbetegség megelőzését.
A zsírok elégetésének gyorsításával és a zsírok felszívódásának lassításával megkötik a belekben a káros koleszterint.
Az emésztés javításával a széklet hígabb, lazább és gyorsabban halad a belekben. Ez pedig megkönnyíti a székelést, a széklet fájdalom nélküli ürítését.
Rostokban gazdag ételek rendszeres fogyasztásával nemcsak az emésztését könnyíti meg, hanem az immunrendszerét is megerősíti. Emellett elkerülheti a székrekedés és az aranyér kialakulását. Sokkal nagyobb esélye van a vastagbélrák megelőzésére és a cukorbetegség elkerülésére is.
Milyen rostos ételeket fog ezután rendszeresebben enni emésztése javításáért és immunrendszere megerősítéséért?
Emésztése megkönnyítéséért, a napi rostbevitel eléréséért és immunrendszere megerősítéséért előzetes bejelentkezés után várja Klaudia.
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.